Een bijzonder bezoek voor een aantal leerlingen van onze school. Zij mochten meekijken in het restauratielaboratorium van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Chemische verkleuringen
De leerlingen hebben op school gewerkt aan het project Chemische Verkleuringen dat geïnspireerd is door Operatie Nachtwacht dat momenteel plaatsvindt in het Rijksmuseum en het bijbehorende restauratielaboratorium. Hierbij hebben alle leerlingen een ‘eigen’ 17e eeuws schilderij gekozen dat in het Rijksmuseum hangt om daarvan uit te zoeken welke chemische processen en verkleuringen er plaats vinden in het schilderij, maar ook om het schilderij in de historische context te plaatsen.
Restauratielaboratorium
De dag van de excursie startte in het restauratielaboratorium waar Nouchka de Keyser de leerlingen meenam in haar onderzoek. Zij mochten de echte schilderijen te bekijken die momenteel worden gerestaureerd. Het onderzoek is gericht op de verfverkleuringen die zijn ontstaan in Stilleven met bloemen en een horloge van Abraham Mignon. In twee bloemen op dit schilderij hebben chemische reacties plaatsgevonden waardoor de details van deze bloemen zijn vervaagd. Door X-ray heeft De Keyser ontdekt dat er oorspronkelijk een zeer gedetailleerde bloem was die is geschilderd met orpiment (een chemische verbinding met arseen die als verf wordt gebruikt). Van de okergele bloem heeft ze een replica gemaakt om aan het publiek te laten zien hoe het in de 17e eeuw geschilderd is.
Presentatie
Na de lunch is het Rijksmuseum bezocht en hebben de leerlingen hun eigen schilderij gepresenteerd als volleerde museumdocenten. Een geslaagde dag die de leerlingen (en begeleiders) weer een hoop nieuwe kennis en inspiratie heeft gegeven!