Natuurkunde is een vak waarbij je niet alleen dingen uit een boek leert, maar ook doet. Havo 4 en vwo 4 & 5 mochten praktisch aan de slag met straling.

 

Ioniserende stralen practicum

Bij natuurkunde bouw je schakelingen bij elektriciteit en kan je snelheid, plaats en kracht meten als het over beweging gaat. Maar bij het onderwerp straling wordt het lastiger: radioactieve bronnen heb je niet zomaar in de kast staan. Om toch aan de slag te kunnen met radioactief materiaal benaderden de natuurkundeleraren van het Martinuscollege de Universiteit Utrecht en kwam op dinsdag 31 mei het “Ioniserende Stralen Practicum” langs op school. 

20 experimenten

Leerlingen uit havo 4 en vwo 4 en 5 konden aan de slag met 20 experimenten: zo kon met röntgenstraling de binnenkant van een telefoon zichtbaar gemaakt worden, werd er gemeten hoeveel lood er nodig is om veilig in de buurt van een radioactieve bron te kunnen staan en werd er gekeken hoe je straling kunt gebruiken om te bepalen hoe dik een materiaal is.  Moeten we nu bang zijn dat deze leerlingen ‘s nachts licht gaan geven in het donker? Nee hoor, de stralingsdosis die ze bij dit practicum oplopen is ongeveer 5.000 keer zo weinig als bij een röntgenfoto.