Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt vier jaar. Het vmbo wordt op twee niveaus aangeboden: de basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis) en de kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader).   

Leren door te doen

Op het vmbo op het Martinuscollege leer je op een leuke manier door dingen in de praktijk te doen. In bijvoorbeeld ons eigen atelier, bouwplaats, sportzalen, keuken en zorgafdeling leer je waar jouw kwaliteiten en interesses liggen. Door de praktijkvakken en de afwisseling is het makkelijk om de aandacht bij de les te houden.

 

Onderbouwfase: leerjaar 1 en 2

Deze leerjaren zijn beroepsoriënterend; leerlingen onderzoeken welke beroepssector het beste bij hen past.

 • brugklas vmbo basis/kader klein; sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig en krijgen vanuit de basisschool het advies ‘vmbo met extra ondersteuning’ om met succes het vmbo af te kunnen sluiten. Deze leerlingen bieden wij graag die extra ondersteuning.
 • brugklas vmbo basis/vmbo kader; dit is een dakpanklas; we presenteren en toetsen in deze brugklas de leerstof op twee niveaus. Leerlingen leggen in dit jaar een goede basis en krijgen een duidelijk beeld van het niveau dat bij hen past: vmbo basis 2 of vmbo kader 2.
 • brugklas vmbo kader/mavo; dit is een dakpanklas; we presenteren en toetsen in deze brugklas de leerstof op twee niveaus. Leerlingen leggen in dit jaar een goede basis en krijgen een duidelijk beeld van het niveau dat bij hen past; vmbo kader 2 of mavo 2. 

 

Sportklas

Leerlingen met een vmbo kader/mavo advies die houden van sporten en nieuwe dingen proberen, kunnen kiezen voor de sportklas.  Een klas met veel actieve werkvormen, elke dag sportlessen en werken aan modules als EHBO en gezondheid & voeding. Leerlingen uit de sportklas maken elke dag huiswerk op school.

De bovenbouwfase: leerjaar 3 en 4

Deze leerjaren zijn beroepsvoorbereidend; leerlingen hebben een keuze gemaakt voor een beroepssector en worden voorbereid op hun vervolgopleiding binnen het mbo. In de bovenbouw van het vmbo bieden we twee leerwegen aan:

 • de basisberoepsgerichte leerweg; hier volgen leerlingen algemene vakken met daarnaast een beroepsgericht examenprogramma waaraan extra eisen worden gesteld. In deze leerweg geven we daarom meer beroepsgerichte lessen.

 • de kaderberoepsgerichte leerweg; hier volgen leerlingen algemene examenvakken en daarnaast een beroepsgericht examenprogramma.


Na het examen vmbo basis kunnen leerlingen hun opleiding voortzetten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 2. Na het examen vmbo kader kunnen leerlingen hun opleiding voortzetten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 3 of 4.

 


Profielkeuze

In de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen kiezen leerlingen een profiel dat een voorbereiding geeft voor een verdere beroepsopleiding. Op het Martinuscollege kunnen leerlingen kiezen uit zes profielen:

 • bouwen, wonen en interieur
 • economie & ondernemen
 • horeca, bakkerij en recreatie
 • media, vormgeving en ict
 • produceren, installeren en energie
 • zorg en welzijn


Voorlichtingsfilms profielen:
Keuzevakken vmbo bovenbouw

Voor een overzicht van de keuzevakken die leerlingen in de bovenbouw vmbo kunnen kiezen is onderstaand boekje gemaakt en is nog 1 extra vak te kiezen. Zie voor het boekje de pdf hieronder: 

'24 '25 keuzevakken vmbo bovenbouw