Vanaf havo 3 wordt gewerkt met het onderwijsconcept  'Havisten Competent' in de vaklessen. Hierbij draait het om het aanleren van vaardigheden die, naast kennis, noodzakelijk zijn voor een succesvolle vervolgstudie op het HBO. In de derde klassen staat de voorbereiding op de profielkeuze en de vervolgopleiding centraal in de 'toekomsturen'. In de vierde klas komen de vijf vaardigheden onder andere aan bod in de werkweken en lopen de leerlingen een bedrijfsstage. In de vijfde klas passen leerlingen al hun competenties toe in het profielwerkstuk en de presentaties hiervan.

Vijf vaardigheden

Het draait bij Havisten Competent zoals gezegd om vijf vaardigheden waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze, naast kennis, noodzakelijk zijn voor een succesvolle vervolgstudie op het HBO. Deze vaardigheden zijn: 

1. het eigen leerproces sturen;
2. beroepshouding ontwikkelen;
3. informatievaardigheden ontwikkelen;
4. probleemoplossend werken;
5. samenwerken.


Alle leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) worden aan het begin van het schooljaar uitgebreid geïnformeerd over hoe de leerlingen te maken krijgen met Havisten Competent.


Meer informatie of vragen?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over Havisten Competent? Stuur een e-mail naar Hanneke Doodeman - Langenhuijzen, teamleider havo bovenbouw, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.