Schoolvakanties 2024 - 2025 voor leerlingen
vakantie | van | tot en met |
Goede vrijdag | 18 april 2025 | |
Tweede Paasdag | 21 april 2025 | |
Meivakantie | 22 april 2025 | 05 mei 2025 |
Hemelvaartvakantie | 29 mei 2025 | 01 juni 2025 |
Tweede Pinksterdag | 09 juni 2025 | |
Zomervakantie | 12 juli 2025 | 24 augustus 2025 |
Extra verlof
Volgens de leerplichtwet en de voorschriften vanuit het ministerie van OCW is verlof buiten de vastgestelde vakantiedagen alleen in zeer bijzondere gevallen toegestaan. Een verzoek daartoe moet vroegtijdig via het onderwijsportaal worden aangevraagd via de knop verlofregistratie.
Overige belangrijke data
Meer informatie over data voor bijvoorbeeld ouderavonden, thema-avonden, excursies etc. ontvangen ouder(s)/verzorger(s) altijd tijdig via het onderwijsportaal. Zo hebben ouder(s)/verzorger(s) altijd de juiste informatie betreffende hun kind(eren) overzichtelijk bij elkaar.
Lesrooster vanaf schooljaar 2024 - 2025
Rooster(wijzigingen)
De lesroosters van de leerlingen zijn met een gebruikersnaam en wachtwoord in te zien via het onderwijsportaal en via Zermelo.
Om 16.30 uur staan de dagroosters voor de volgende dag online. Hierin zijn eventuele wijzigingen verwerkt.
Uitval van lessen
Als een les uitvalt door ziekte van een leraar dan neemt in de onderbouw een andere leraar deze les waar, of passen wij het rooster aan.
In de bovenbouw kunnen leerlingen bij lesuitval huiswerk maken in de studieruimtes, lezen in de mediatheek of verblijven in de aula.
Lesuitval 1e uur
Wanneer door afwezigheid van een leraar het eerste lesuur van een dag vervalt, dan staat dat om 07.20 uur online in het rooster in Zermelo.
Als ouder/verzorger of kritische leerling wil je natuurlijk graag weten hoe het Martinuscollege scoort op kwaliteit van het onderwijs. Want een gezellige, veilige en gezonde school is belangrijk, maar er moeten ook goede resultaten worden behaald. Naast resultaten in de vorm van een kwalificatie voor een vervolgopleiding, vinden wij het op het Martinuscollege ook belangrijk dat leerlingen zich bij ons op school evenwichtig kunnen ontwikkelen, hun talenten kunnen ontdekken en worden opgeleid tot wereldburger.
Hoe scoort het Martinuscollege?
Hieronder vind je meer informatie over de cijfermatige resultaten van ons onderwijs aan de hand van vier indicatoren die de Inspectie van het Onderwijs hanteert. Bij alle indicatoren wordt uitgegaan van een gemiddeld rendement over drie schooljaren.
Onderwijspositie ten opzichte van advies basisschool
Over de afgelopen drie jaar volgden gemiddeld 18,35% van de leerlingen in leerjaar 3 op het Martinuscollege onderwijs dat boven het advies van de basisschool lag. De landelijke norm is -7%. Het Martinuscollege zit hier dus ruim boven.
Onderbouwsnelheid
Deze indicator is bedoeld om te bepalen hoeveel leerlingen onvertraagd overgaan van leerjaar 1 naar leerjaar 2 en van leerjaar 2 naar leerjaar 3. Het driejaarsgemiddelde van het Martinuscollege is 95,45% en ligt iets onder de landelijke norm van 95,50%.
Bovenbouwsucces
Voor deze indicator wordt van iedere leerling bepaald of hij/zij het betreffende leerjaar in de bovenbouw - dus vanaf leerjaar 3 - al dan niet succesvol afrondt. Op hoofdlijnen is een succesvolle afronding slagen voor het examen, overgaan naar een volgend leerjaar van dezelfde onderwijssoort en opstromen naar een hogere onderwijssoort in hetzelfde of een hoger leerjaar. Bij vmbo basis (score 85,50% t.o.v. de norm van 87,83%), mavo(score 86,48% t.o.v. de norm van 86,84%) en havo (score 78% t.o.v. de norm van 81,64%) scoort het Martinuscollege iets lager dan de norm. Bij vmbo kader (score 88,13% t.o.v. de norm van 86,75%) en vwo (score 84,31% t.o.v. de norm van 81,87%) en liggen de percentages boven de norm.
Examenresultaten
Bij deze indicator gaat het over het gemiddeld cijfer van het centraal examen van alle vakken in een onderwijssoort. Bij alle opleidingen scoort het Martinuscollege boven de norm.
Onderwijstijd
Onderwijstijd is de door de school geplande onderwijstijd plus de extra tijd door activiteiten (bijv. excursies of werkweken) minus de lesuitval.Onderwijsactiviteiten moeten van de Onderwijsinspectie aan de volgende eisen voldoen om te kunnen meetellen als onderwijstijd:
- het onderwijs moet onder de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid van daartoe bekwaam onderwijspersoneel worden uitgevoerd;
- het onderwijs moet deel uitmaken van het door de school geplande en voor de leerlingen verplichte onderwijsprogramma;
- het onderwijs moet door een inspirerend en uitdagend karakter bijdragen aan een zinvolle invulling van de totale studielast van leerlingen.
Elke leerling kan tijdens de hele opleiding op het Martinuscollege een programma volgen van ten minste 3700 klokuren (vmbo), 4700 klokuren (havo), 5700 klokuren (vwo). Onder onderwijsactiviteiten vallen onder andere reguliere lessen op school, excursies naar musea of culturele instellingen, werkweken, examentraining en bijeenkomsten voor het kiezen van een vervolgopleiding.
Meer (cijfermatige) informatie
Wilt u meer (cijfermatige) informatie over het Martinuscollege? Kijkt u dan op de website scholenopdekaart. Deze website geeft u een genuanceerd, compleet en actueel beeld van de school in het algemeen, de resultaten, het onderwijsbeleid, de kwaliteit en de bedrijfsvoering. De informatie op genoemde website is afkomstig van DUO, de Onderwijsinspectie en het Martinuscollege.
Het doel van leerlingbegeleiding is dat onze leerlingen zich evenwichtig ontwikkelen. Onze schoolstructuur is hierop aangepast. Per afdeling heeft een beperkt aantal leraren een paar jaar de zorg voor een eigen leerlingengroep. Deze kleinschaligheid biedt veiligheid. Leerlingen en leraren leren elkaar goed kennen en weten wat ze aan elkaar hebben; dit zorgt voor duidelijkheid.
Mentor/coach
De mentor/coach is het eerste aanspreekpunt voor ouder(s)/verzorger(s). Deze begeleidt de leerlingen, bespreekt de voortgang en steunt de leerlingen bij problemen. De mentor/coach is de leraar die extra aandacht voor een klas heeft en voor de leerlingen zorgt. Er is ook aandacht voor de sfeer in de klas. Hoe leren leerlingen goed naar elkaar te luisteren en wat doen ze als er gepest wordt op school?
"Onze mentor is echt heel leuk. We doen allemaal gezellige dingen met de klas en toen ik het thuis een beetje moeilijk had, kon ik heel fijn met haar praten. Daar ben ik echt blij mee" - Job uit mavo 3.
Dyslexie
Leerlingen met dyslexie krijgen op het Martinuscollege een faciliteitenpas: een kaartje waarop staat van welke extra faciliteiten zij gebruik mogen maken. Dit kan bijvoorbeeld extra tijd voor het maken van toetsen zijn, of de mogelijkheid voor extra mondelinge overhoringen, enzovoorts. Deze faciliteiten worden per leerling vastgesteld, er is dus sprake van maatwerk.
Decaan
De schooldecaan helpt leerlingen bij het kiezen van een profiel, leerweg of vakrichting met de daarbij behorende vakken. Bovendien ondersteunt de decaan bij het zoeken naar een vervolgopleiding passend bij de mogelijkheden en interesses van de leerlingen. Een decaan doet dit in nauwe samenwerking met de mentor en vakleraren.
Schoolondersteuningsprofiel
Het schoolondersteuningsprofiel geeft aan welke ondersteuning het Martinuscollege kan bieden, aanvullend op de al geboden basisondersteuning.
En verder?
We bieden sociale vaardigheidstraining, de jeugdarts bezoekt onze school, voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte zijn er mogelijkheden om op onze school onderwijs te volgen, er is een ondersteunings(advies)team voor wanneer de begeleiding van een leerling complexer wordt, een schoolmaatschappelijk werker en een orthopedagoog. Meer informatie? Neem contact met ons op via 0228-510300 of
Het Martinuscollege valt onder de Stichting voor Interconfessioneel voortgezet onderwijs in Oostelijk West-Friesland (SIVO).
Stichting voor Interconfessioneel voortgezet onderwijs in Oostelijk West-Friesland
De stichting heeft een bestuursvorm waarbij onderscheid wordt gemaakt in het College van Bestuur (CvB) en de Raad van Toezicht (RvT) van de stichting. Door besturen en toezicht houden te scheiden, wordt het belang dat de stichting hecht aan verantwoording afleggen vormgegeven. De 'Code voor Goed Onderwijsbestuur VO' is voor de SIVO leidend voor de inrichting van het stichtingsbestuur. De SIVO past deze code integraal toe en onderschrijft de centrale uitgangspunten in de code. De statuten en code zijn hieronder na te lezen.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van het bestuur, waakt over de algemene gang van zaken en toetst of de school haar maatschappelijke functie op de juiste wijze invult en vervult. Het reglement, het toezichtkader en het ledenoverzicht van de Raad van Toezicht is hieronder na te lezen.
Voor meer informatie en contact kunt u contact opnemen met de Raad van Toezicht via
College van Bestuur
Het College van Bestuur is het 'bevoegd gezag' in de zin van de Wet op het voortgezet onderwijs. De algemeen directeur vormt het College van Bestuur en is voorzitter van de directie. Het reglement van het College van Bestuur is hieronder na te lezen.
Directie/schoolleiding schooljaar 2024-2025
algemeen directeur | Kees van Bergeijk |
directeur onderwijs | Jan Jacob Jaasma |
schoolleider vmbo onderbouw | Sabine Wehman |
schoolleider vmbo bovenbouw | Corné van Diepen |
schoolleider havo (interim) | Bert Haalboom |
schoolleider mavo | Dieuwertje Spit (per 1 mei 2025) |
schoolleider atheneum/gymnasium | Bert Haalboom |
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad van het Martinuscollege bestaat uit maximaal 12 leden: 6 leden namens het personeel en 6 leden namens de ouders en leerlingen - waarvan in principe 3 ouder/verzorger en 3 leerling zijn. De bevoegdheden van de medezeggenschapsraad zijn vastgelegd in het MR-reglement en het MR-statuut. De ledenlijst van de MR is hieronder na te lezen.
Reglement College van Bestuur
Statuten SIVO
Code Goed Onderwijsbestuur VO
Jaarverslag/jaarrekening
Reglement Raad van Toezicht
Leden medezeggenschapsraad
Nevenfuncties RvT en CvB
Toezichtkader RvT
Het Martinuscollege heeft een ruime, moderne en gezellige mediatheek. Leerlingen kunnen hier onder andere boeken lenen, tijdschriften of kranten lezen en digitale bestanden raadplegen. Daarnaast kunnen leerlingen in de mediatheek kopiëren, printen, hun schoolpas opwaarderen of gebruik maken van de werkplekken, met of zonder computer.
Waar?
De mediatheek vind je op de tweede verdieping in de A-vleugel, lokaal A217. De mediatheek is van maandag t/m donderdag geopend van 8.20 uur tot 16.00 uur en op vrijdag tot 15.00 uur.
Wat hebben we in huis?
In de mediatheek vind je onder andere literatuur in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans, jeugdboeken en Young Adult-boeken, luisterboeken, informatieve boeken maar ook dichtbundels en toneelstukken, tijdschriften en stripboeken.
De mediatheek heeft een abonnement op de Volkskrant, het Noordhollands Dagbladen en de 7Days.
Internetcatalogus
De mediatheek heeft een eigen website met internetcatalogus (Aura Online) zodat je altijd en overal kunt zien (ook thuis) wat wij hebben te bieden. Hier vind je ook informatieve weblinks en kun je doorklikken op de nieuwste aanwinsten en de diverse themalijsten.
Digitale bestanden
Veel informatie is te vinden in online bestanden waarop de school een abonnement heeft. Op het schoolnetwerk staan:
de Krantenbank
de Literom
Chemische Feitelijkheden.
Mijn AuraSpace en Aura Library App
Als je digitaal wilt inzien welke materialen je geleend hebt en wanneer je deze weer moet inleveren, een reservering wilt maken of iets wilt verlengen, kun je een account aanmaken in Mijn AuraSpace.
Via de Aura Library App op je smartphone of tablet heb je ook 24/7 toegang tot dit account en Aura Online.
Subcategorieën
Regels en richtlijnen
Hieronder vindt u een overzicht van onze regels en richtlijnen.